Sean Gascoigne - Festival Stille Nacht 2019 - Maassilo, Rotterdam

Sean Gascoigne

Sean Gascoigne kan best wel tegen een slag of stoot (of zelfs een elleboog tegen de kaak, net als zijn voetballende naamgenoot Paul), en hoopt dat jij ook daartoe bereid bent. Deze liedjesschrijver staat bekend om zijn heerlijk cynische, sarcastische sets, waarbij de man zowel zichzelf als het publiek veelvuldig op de hak neemt. Het kneuterige knutselige karakter van zijn muziek voert hij moeiteloos door naar het podium als een soort eenmansband: gitaar, drums en zang tegelijk, het charismatische midden behoudend tussen hofnar en hartenbreker.

Kirby Brown - Festival Stille Nacht 2019 - Maassilo, Rotterdam

Kirby Brown

Als een raam van glas en lood ziet Kirby Brown zichzelf als een versnippering van verschillende losse elementen. Zijn achtergrond verklaart het al: geboren in de red star state Texas, aangewakkerd door de buzz in New York en uiteindelijk neerstrijkend in country-aristocratie Nashville, Tennessee. Brown omarmt de versplintering van zijn leven en loopbaan op wezenlijke wijze in zijn nummers, die laveren tussen poëtische beeldspraak tot de meer eenvoudige aardse gebaren. Speels en serieus tegelijk, puur ziel en zaligheid.

la loye - Festival Stille Nacht 2019 - Maassilo, Rotterdam

la loye

De grauwe gelaagde alt.folk van la loye wordt vaak omschreven als ongepolijst, maar stiekem is de band rondom songwriter Lieke Heusinkveld supergelaagd in zowel de muzikale als tekstuele details. la loye verkent niet de gladgestreken gebaande wegen van het menselijke bewustzijn, maar baant zich een weg door spannende olifantenpaadjes, donkere wildgroei en wonderschone open vlaktes. Net als bijvoorbeeld Elliott Smith, Mount Eerie en Big Thief tast Heusinkveld diep in haar reserves om rauwe emotie met frisse invalshoeken gestalte te geven. Ongekend mooi.

AAPNOOTMIES - Festival Stille Nacht 2019 - 13 dec - Maassilo, Rotterdam

AAPNOOTMIES

Dinaira Scheffers besloot ondanks haar Engelstalige achtergrond toch de overstap naar Nederlandstalige muziek te maken. Na een lange zoektocht naar de juiste sound, tekst en gevoel ontstond het titelloze debuutalbum vol hoopvolle, kleine, bombastische, organische, kinderlijke en volwassen liedjes waar iedereen eigen nostalgische beelden in kan oproepen. Qua invloeden put AAPNOOTMIES uit een breed palet van stromingen, van alternatieve folk, indiepop tot aan spannende elektronica.

AVA - Festival Stille Nacht 2019 - 13 dec - Maassilo, Rotterdam

AVA

“Een oase van emotie”, zo omschrijven violiste Anna Phoebe en pianiste Aisling Brouwer hun gezamenlijke project AVA. Phoebe en Brouwer schrijven doorgaans muziek voor film, tv en dansvoorstellingen, maar als AVA onderzoekt dit klassiek geschoolde duo het spanningsveld waarin persoonlijke gevoelens, identiteit en observaties clashen en samensmelten. Het resultaat: ongekend fraaie filmische arrangementen die zowel het hart als het hoofd in beroering brengen.

Sam Calver - Festival Stille Nacht - 13 december - Maassilo, Rotterdam

Sam Calver

Opkomende UK-songwriter Sam Calver combineert zijn mierzoete stemgeluid met speelsere invloeden. Zo is hij fervent fan van de alternatieve pop van Gorillaz en de nu-metal van Linkin Park. Popmuzikanten die glitchy electronica-kronkels of een lekkere gitaarscheur in hun composities durven te verwerken, zonder de kern van het liedje uit oog te verliezen, zijn talenten om te koesteren. Het grote Island Records tekende de Brit om die reden dus.

Festival Stille Nacht 2019 - Robin Kester - 13 dec - Maassilo, Rotterdam

Robin Kester

Sommige liedjes vangen alle menselijke emoties op een letterlijke, tastbare manier. Wat de Utrechtse songwriter Robin Kester maakt valt onder een geheel andere klasse: het soort onderhuidse, abstracte folk waarin woorden ontbinden in mistige landschappen, waar melodielijnen stijlvol slalommen tot een verfraaid schriftuur. Ongrijpbaar doch heel indringend. Niet te missen voor fans van The Weather Station, Nick Drake en Pitou.

Jasper Steverlinck - Festival Stille Nacht - 13 december - Maassilo, Rotterdam

Jasper Steverlinck

Jasper Steverlinck maakte in het begin van zijn loopbaan furore als de stem van Arid. En het is juist die fraaie stem die het middelpunt vormt op nieuwste langspeler Night Prayer. In de traditie van Jeff Buckley, Nina Simone en Leonard Cohen focust Steverlinck op zijn grote kracht: het uitdrukken van rauwe, ongeveinsde emotie, geestdrift en onderhuidse gedachten. Liedjes gespeeld met het hart op de tong.

Amber Run

Het Britse Amber Run schrijft fraaie gelaagde popliedjes die een zee aan aanstekers oproepen. Hartverscheurende teksten, kraakheldere zang en groots uitgemeten arrangementen die alle melancholische prikkels raken. De band slaat zowel in thuisland als hier behoorlijk aan: het trio heeft Melkweg Oude Zaal met het grootste gemak uitverkocht en nu loopt ook Stille Nacht warm. Het nieuwe album komt is net uit en heet Philophobia, wat letterlijk betekent: angst voor de liefde. Pak de zakdoekjes maar vast tevoorschijn.

Tessa Dixson

De Vlaamse artiest Tessa Dixson schrijft alternatieve popsongs vol emotionele wendingen en tegenstellingen. Je kent het gevoel wel: een hersenhelft wil wegkruipen in die veilige psychische bubbel, terwijl de andere helft alle prikkels en impulsen van de buitenwereld achterna probeert te huppelen. Dixson’s muziek werkt precies zo op de zintuigen: dwingend en dansbaar voor in een hete club, doch fraai en expressief trippend over de koptelefoon.